Hemelektronik

Tillbaka till sidan Energitips

Hemelektroniken står för en allt större andel av vår hushållsel allteftersom vi skaffar fler apparater för ljud, bild och data. Många av apparaterna är dessutom ofta i gång även när de inte används. Då kan det vara bra att försäkra sig om att apparaterna inte drar mer el än nödvändigt.

Generella och nyttiga tips på hur du enkelt kan få ner elanvändningen för din tv, dator, dvd etc:

  • Stäng av dator och skrivare när du inte använder dem.
  • Installera energisparfunktion på datorns bildskärm eller stäng av den även om du bara lämnar den för en kortare stund.
  • Stäng av tv-apparaten för kvällen med strömbrytaren och inte bara med fjärrkontrollen. Stäng av spelkonsol, dvd och digitalbox på samma sätt.
  • Tänk på att det finns ett direkt samband mellan tv-skärmens storlek och energiförbrukningen.
  • Ta bort laddare för till exempel mobiltelefon, fickdator, elverktyg med mera ur eluttaget när de inte används för laddning.

Låt inte apparaterna stå på stand by

  • När du köper ny utrustning, som till exempel tv, fråga efter energiförbrukning, standbyförbrukningen och om inställningar av till exempel kanaler lagras även om man stänger av helt.
  • Samla sladdar som tillhör din dator med tillbehör i en grendosa med strömbrytare så kan du lätt stänga av alltihop när du inte använder det. Du kan göra samma sak med tv:n och dess tillbehör.
  • Välj energieffektiva alternativ om du köper vitvaror eller hemelektronik. Om energiförbrukningen inte står på varan, fråga i affären.
           

Fördelningsdosa för kontakter

Gör ett miljöval när du väljer elavtal

Som elkund kan du göra skillnad. När du väljer elleverantör och tecknar elavtal kan du välja att köpa el från förnybara energikällor som sol, vind och vatten. Genom att aktivt välja miljövänlig el bidrar du till ett mer hållbart samhälle och sparar på våra gemensamma resurser, genom ditt eluttag. Ju fler som använder el från förnybarar energikällor desto högre blir efterfrågan vilket bidrar till ökad produktion av förnybar energi.  

 

Hur du enkelt kan minska din energianvändning:

- Badrum
- Belysning
- Hemelektronik
- Kök
- Vatten
- Ventilation
- Värme