Så här byter du bostad

Att byta bostad är ett bra sätt att hitta en lägenhet när din livssituation eller behov förändras. Du kanske behöver en mindre eller större lägenhet alternativt i ett annat område. Du som har ett förstahandskontrakt hos oss kan byta din lägenhet mot en annan hyresrätt.

Om du vill byta lägenhet och själv har hittat någon att byta med, måste bytet godkännas av oss på Mimer. Ni måste även kunna ge giltiga skäl. Du ansöker genom att fylla i blanketten ”Ansökan om bostadsbyte” och mejlar eller postar den till Kundcenter. Bilplats följer inte med vid byten av lägenhetskontrakt. Om du nyligen har gjort ett lägenhetsbyte måste dina skäl för ett nytt byte vara starkare än det förra, eller din livssituation ha förändrats.

Kontaktuppgifter till Kundcenter

Så här går det till

 • Kika in på sidan med alla bytesannonser.
  Bostadsbytet
 • När du har hittat en person att byta lägenhet med fyller ni tillsammans i vår bytesblankett  "Ansökan om bostadsbyte".
 • Den du byter bostad med måste uppfylla våra grundkrav och inte ha misskött tidigare boende.
 • Skicka in ansökan till Kundcenter. Vi har en handläggningstid på cirka fyra veckor.
 • Bytet godkänns under förutsättning att den nya hyresgästen har för avsikt att bo i bostaden. Om så inte är fallet och detta upptäcks av oss så riskerar ni båda att bli av med kontrakten.
 • Inget bostadsbyte får genomföras innan vi har godkänt ansökan och besiktning och kontraktskrivning har skett.
 • Din vanliga ansökan raderas vid direktbyte till en Mimerlägenhet och därmed nollställs dina köpoäng. 

Vad händer sen?

Det här sker efter att vi har tagit emot din ansökan.

 1. Vi behandlar din ansökan.
 2. Vi begär referenser om bytet gäller en lägenhet hos en annan fastighetsägare.
 3. Vi kontaktar dig för att berätta om ansökan har godkänts eller inte.
 4. Innan kontraktsskrivning ska båda lägenheterna besiktas. Både in- och utflyttande hyresgäst ska närvara för att besiktningen ska kunna godkännas.
 5. När besiktningen är klar kommer kvartersvärden som besiktat lägenheten att skriva ett protokoll och en sammanställning för eventuella kostnader som måste regleras i samband med bytet. Därefter behöver du kontakta vårt kundcenter för att boka tid för kontraktsskrivning. Vid kontraktsskrivningen, som sker på Kundcenter, ska både du som flyttar in och du som flyttar ut vara med. Ta med giltig legitimation.

 

Ansökan för bostadsbyte

Nycklar

 

Byte av bilplats

Bilplats följer inte med vid byten av lägenhetskontrakt. Ansökan om byte av bilplats kan dock göras i samband med ansökan om direktbyte av lägenhet. Det förutsätter att den du byter med också har en bilplats att byta med.

 

Lägga ut en bytesannons

Är du hyresgäst hos oss? Vill du
byta bostad? Då kan du lägga
upp annons. Det gör du som inloggad på Mina sidor.

Bostadsbyte – infoga annons

Nyckellås

 

 

Kontaktuppgifter till Kundcenter

 

Kontaktuppgifter till Kundcenter