Myter och sanningar kring miljöfrågor

Det finns många påstådda sanningar när det gäller källsortering och energibesparing. Här rätar vi ut alla frågetecken och avlivar gamla myter.

"Man måste ha lika många kärl i köket som det finns fraktioner i miljöboden."
- Det räcker med att ha ett kärl för restavfall, en matavfallspåse, ett kärl för tidningar och en papperskasse för förpackningar. I miljöboden sorterar du sedan förpackningarna och till sist sorterar du papperskassen som en pappersförpackning.

"Det är ingen ide att sortera sitt avfall, det blandas ju ändå i sopbilen."
- Inget av det avfall som sorterats blandas ihop med annat avfall. I många fall används en sopbil med två eller flera fack som skiljs åt av en vägg, och då kan det se ut som att avfallet blandas ihop.

"Nagellack sorteras som restavfall."
- Nej, gammalt nagellack är farligt avfall och ska lämnas till Återbruket.

"Sprayflaskor och hårspray sorteras som metallförpackningar."
 - Nej. Tomma eller halvfulla sprayflaskor är farligt avfall och ska lämnas till Återbruket.

Matavfall

"Papperspåsen till matavfallet blir alltid blöt och går sönder."
- Många gånger kan påsen se blöt ut utan att den går sönder. Ett tips är att låta matavfallet rinna av i diskhon först. Du kan också prova att lägga lite hushållspapper i botten på påsen. Påsen måste stå luftigt, använd alltid trådställningen eller den gröna matavfallskorgen. Ställ inte påsen i en plasthink eller plastpåse. En påse som står luftigt minskar dessutom risken för dålig lukt.

"Möglig mat får inte läggas i papperspåsen för matavfall."
- Jodå, det går bra. Att matavfallet luktar illa eller är lite mögligt kan naturligtvis vara obehagligt, men det påverkar inte själva biogasframställningen.

"Ibland kan man köpa komposterbara plastkassar. Kan dessa användas till matavfallet?"
- Nej, i biogasanläggningen ställer dessa till samma problem som vanliga plastpåsar.

"Det går bra att kasta tuggummi och snus i matavfallspåsen för man kan ju ha det i munnen."
- Nej. Tuggummi, snus och fimpar ska läggas i vanliga soppåsen.

Belysning

"Man behöver inte släcka lågenergilampor eller LED-lampor när man lämnar ett rum."
- Det finns en spridd missuppfattning om att man inte ska släcka lågenergi- och LED-lampor för att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem och att tändning och släckning sliter ut lampan. Normal tändning och släckning av lamporna har mycket liten påverkan på elräkningen och på lampans hållbarhet.

"LED-lampor är så dyra att du inte sparar några pengar på att köpa dem."
- Det gör man absolut. LED-lamporna använder bara en bråkdel så mycket el som en vanlig glödlampa för att ge lika mycket ljus och har mycket längre livslängd. Det innebär att LED-lamporna betalar sig flera gånger om.

Pappersförpackningar

"Energiåtgången för att skölja ur förpackningar äter upp miljönyttan med återvinningen."
- Nej, så mycket energi går det inte åt för att rengöra en förpackning. Det räcker att skölja bort det värsta, för hygienens skull. Det är endast de förpackningar som är kladdiga och innehåller matrester som behöver rengöras med vatten.

"Man måste diska förpackningar innan de lämnas för återvinning."
 - Nej, det räcker om du sköljer ur dem med lite kallt vatten så att de inte är kladdiga eller har matrester kvar (använd gärna ditt använda diskvatten). Många förpackningar räcker det till och med att tömma och skaka ur, till exempel pastapaket.

"I Sverige finns gott om skog, därför behöver vi inte återvinna pappersförpackningar och tidningar."
- Det är både billigare och mer energieffektivt att återvinna pappersförpackningar än att göra nytt papper av vedråvara.

"Energiåtgången för att transportera förpackningar och tidningar äter upp miljönyttan med återvinningen."
- Nej, tack vare minskad resurs- och materialåtgång ges större miljönytta än den energiåtgång som krävs för transporterna.

Metall

"Aluminium och stål finns i stora mängder i berggrunden och behöver inte återvinnas."
- Det går åt mycket mer energi att tillverka nytt än att återanvända gammalt material och dessutom går det att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Vid återvinning av aluminium förbrukas enbart fem procent energi jämfört med nytillverkning och för stål är siffran 25 procent.


 


.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Åge sätter ljuset på minskad energianvändning

Åge sätter ljus på minskad energianvändning.