Konsumera smartare

Som konsument har du makt att påverka. Genom att göra bra och miljövänliga val blir utbudet större och det blir ännu lättare för oss att välja rätt. De flesta av köptipsen är hämtade från Naturskyddsföreningen.

 

I mataffären – välj ekologiskt

Fler och fler ekologiska produkter finns på marknaden, och de ökar ju fler som väljer den ekologiska vägen. Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor:

  • Kaffe
  • Bananer och vindruvor
  • Mejeriprodukter
  • Kött
  • Potatis
    Pingvin med gula kravbananer

Köp prylarna på second hand eller loppis

Nu finns ett stort utbud av second hand-affärer och loppis är vårt stora sommarnöje. Trender som gör under för miljön.

Gör kloka klädval

Klädbytardag
Varför inte bjuda in till en klädbytarfika? För de flesta av oss är det inte våra kläder det är fel på, vi har helt enkelt tröttnat. Men något som är gammalt för dig kan vara nytt för någon annan.

Second hand
Hela 97 % energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten. Till exempel kostar ett par nya jeans 11 000 liter vatten och innehåller ofta kemiska bekämpningsmedel.  

   Ett par jeans

Unika plagg med re-design
Re-design är när man designar om gamla kläder och tyger till nya. Med enkla medel kan man kombinera plagg till unika produkter. Variationerna blir oändliga.

Hyr dina festkläder
Det är också miljösmart att hyra kläderna till festen eller bröllopet. Kanske kommer vi i framtiden att kunna hyra en topp för en kväll?

Fler material behövs
Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det kommer inte att räcka. Vi måste helt enkelt använda mindre bomull och använda fler material, till exempel hampa som oftast odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Även lin och svensk ull är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.

Miljömärkt är bäst
Ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran, till exempel bomull, till färdigt plagg.
Läs om Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval Textil 

   Loggan för Bra Miljöval textil

Slow Fashion – färre men bättre plagg
Slow Fashion innebär att du prioriterar färre men finare plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt.