Värme och inomhusklimat

Värmen sätts på automatiskt när det blir kallare ute. Det innebär att det är temperaturen ute som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag.

Så får du bra värme i din lägenhet

Det finns flera sätt att hålla bra temperatur i din lägenhet:

Möblera rätt

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Se till att luften rör sig fritt runt elementen, så värmen sprids till resten av lägenheten.

Vädra korta stunder

Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Använd bara fläkten när du lagar mat

Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör filtret med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Håll ventiler öppna
En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på dem eller täpp till. Luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.

Mät temperaturen

Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan. Gör så här:

  1. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
  2. Om termometern visar 21 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
  3. Om termometern visar under 21 grader flera dagar i rad – kontakta vår felanmälan. Då kommer en kvartersvärd hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Frågor och svar

När sätter ni på värmen i min lägenhet?
Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten pumpas ut till elementen i byggnaden.

Hur varmt ska det vara inomhus?
Det ska vara 21 grader i våra bostäder under vintertid. Det har vi kommit överens om med Hyresgästföreningen.

Hur fungerar elementet?
Ett element fungerar på två sätt. Genom att elementet avger värme via strålning och genom att luft passerar elementet och värms upp. Faktum är att 60 procent av uppvärmningen sker genom att luften passerar elementet.

Om det är för kallt eller varmt i min lägenhet?
Mät temperaturen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Gör sedan en felanmälan om det skulle vara varmare eller svalare än så. Det gör du via Mina sidor eller på 021-39 70 90.