Kvarteren Ivar och Kåre

Mimer planerar att bygga om de anrika kvarteren Ivar och Kåre på Utanbygatan, Östermalmsgatan, Mimergatan och Timmermansgatan.

Information om den kommande ombyggnationen

Planerad byggstart för ditt grannkvarter Josef är i mars 2019. Om allt går som planerat sätter vi i gång med kvarteret Ivar innan sommaren 2020 och på Kåre efter sommaren 2021. Vi informerar dig om vi behöver justera tidplanen.

Under tiden för ombyggnationen av de tre kvarteren kommer vårt projektkontor finnas i några lägenheter på Karlsgatan. Det innebär att personal från bygget kommer röra sig mellan gårdarna innan byggstart på kvarteret Ivar och Kåre.

Inför ombyggnationen kan vi behöva besöka din lägenhet för att kunna planera utförandet av ombyggnationen i detalj. Vi kommer inventera och besiktiga alla lägenheter och huset noggrant. Du får mer information i god tid.

Ditt hus behöver byggas om

Huset du bor i byggdes under andra halvan av 1910-talet och bestod då mest av enrummare. Under 1960-talet byggdes lägenheterna om och nu har nästan 20 000 dagar gått sedan dess. Med tusentals duschar, diskar, tvättar och minst lika många spolningar i toaletten har rör och elledningar blivit gamla och slitna. Risken är att det blir vattenskador och elfel i din lägenhet. Det är därför dags att bygga om ditt hus.

Hyresgästdialog

I augusti 2017 bjöd vi in dig och dina grannar till ett Öppet hus. Då berättade vi om den kommande ombyggnationen och du hade möjlighet att ställa frågor. Tillsammans med Hyresgästföreningen bjöd vi också in till ett samråd, för de som var intresserade av att vara med och påverka vad vi ska göra i huset och er gård.

Samrådsgruppens arbete

Samrådsgruppen består av ett 14-tal hyresgäster, men även av en moderator och representanter från Mimer och Hyresgästföreningen. Under hösten 2017 och vintern 2018 har träffades gruppen vid sex tillfällen och diskuterat dessa punkter:

  • Gemensamma ytor som tvättstugor, källare och förråd
  • Utformning av entréer och trapphus
  • Material- och färgval
  • Utformning av gården

Arbetet har resulterat i ett förslag på hur ombyggnationen kan utformas, utöver de nödvändiga åtgärderna. Läs om förslaget här.

Egna val

I din egen lägenhet väljer du såklart själv vilka material, färger och tillval du vill ha. När det är dags att göra dina val kommer din ombyggnadssamordnare, Katrin Cederborg, kontakta dig.

Ny hyra efter ombyggnationen

Efter ombyggnationen kommer din hyra att bli högre. Hur mycket den höjs beror på renoveringens omfattning och hur hyresnivåerna ser ut för likvärdiga lägenheter i Västerås. När det är klart vilka åtgärder ombyggnationen kommer att omfatta förhandlar vi hyrorna med Hyresgästföreningen. Efter det får du veta din nya hyra.

Vi hjälper dig med boende

Det tar ungefär ett år att utföra ombyggnationen i ditt hus. Ombyggnationen av din lägenhet beräknas ta 4–6 månader och då går det inte att bo kvar i lägenheten. Vi hjälper dig att hitta ett tillfälligt boende i närområdet och ordnar med flytthjälp. Din ombyggnadssamordnare, Katrin Cederborg, kommer kontakta dig i god tid.

Vill du bo större eller mindre?

I samband med ombyggnationen har du möjlighet att anmäla intresse om att byta till en större eller mindre lägenhet i området. Är du intresserad av ett lägenhetsbyte behöver du registrera din ansökan på Mina sidor. Om du redan står som sökande, kom ihåg att uppdatera dina uppgifter.

  

Kontakta oss gärna:

Mats Hedlund Områdeschef mats.hedlund@mimer.nu, 021-39 71 46 Allmänna frågor

Katrin Cederborg Ombyggnadssamordnare
katrin.cederborg@mimer.nu, 021-39 73 85
Tillfälligt boende och allmänna frågor

Mathias Savander Byggprojektledare
mathias.savander@mimer.nu, 010-615 12 59
Byggdetaljfrågor

Terese Sandberg, Hyresgästföreningen  
Verksamhetsutvecklare
terese.sandberg@hyresgastforeningen.se
010-459 13 49
Frågor om dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst